Sembla que l'estiu ha arribat quan ja li queden pocs dies per marxar. en els dies de calor sempre va be un entrant o una tapa que sigui refrescant. És el temps del gaspatxo, però a mi com que no m'agrada el vinagre, sempre he optat per altres solucions com la vichisoise freda o el salmorejo.
El salmorejo és, juntament amb la cua de brau, el plat cordovès més representatiu. Tal com el coneixem ara, amb tomàquet, és parla des de finals del segle XIX si be abans ja es coneixien altres salses fetes amb salmorra i pa. És un plat refrescant, ràpid d'elaborar i amb un resultat gustatiu i visual francament agradable.
Necessitarem pa del dia anterior, si pot ser amb molta molla, sal, all i això si tomàquets de l'hort. Si haig de fer servir els tomàquets crus, sempre intento que siguin de bona qualitat, madurats com cal i al seu temps.Només cal olorar-los per saber la seva procedència. El primer que faig és treure la pell dels tomàquets escaldant-los uns segons o be si són molt madurs passant el fil del ganivet per damunt de la pell aquesta surt fàcilment. Aquesta és una tècnica que m'ha ensenyat la meva dona fa poc i que realment és espectacular. Un cop els tinc, els trituro amb la batedora de braç i els passo pel colador xines. No m'agrada trobar les llavors. En un recipient adequat incorporo els tomàquets, l'oli, l'all, un pessic de sal i el pa reposat del dia anterior remullat una mica amb aigua. Un altre cop amb la batedora emulsiono els ingredients i ja tenim la base del salmorejo feta. La textura pot ser més o menys espesa a gust de cadascun, per això cal jugar amb la quantitat de pa que hi poseu Al plat es podem afegir gran varietat d'acompanyaments, però el salmorejo cordovès porta ou dur i pernil tallats a trossets. Penso que jugar amb les textures arrodoneix més els plats, es per això que el pernil m'agrada que sigui cruixent. És molt fàcil. Poseu les llonzes de pernil entre dos fulls de paper de cuina i el poseu al microones uns 30-40 segons. teniu un pernil cruixent que el podeu posar sencer o esmicolat.
Degusteu aquest plat una mica fresquet de la nevera acompanyat d'un sauvignon blanc, vi una mica àcid que marida be amb el sempre difícil tomàquet.
Ingredients
Per a dues persones aproximadament: 1/2 quilo de tomàquet ben madur, 100 grams de pa, 50 cc d'oli d'oliva verge extra, un gra d'all, sal, dues llonzes de pernil i un ou.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada