divendres, 22 de maig del 2015

Magdalenes salades

Segur que tots heu caigut en la temptació de menjar unes magdalenes toves, dolces, aromàtiques... Fa unes setmanes, la meva dona, en va fer unes amb aroma de vainilla que van durar poca estona un cop van refredar-se. Fins fa poc, tothom, quan es referia als petits pastisos fornejats dins una càpsula, parlava de magdalenes. Ara en diuen muffins o cupcakes. i no és el mateix. Les magdalenes d'origen francès, porten com a greix oli, poden ser de diferents sabors, es poden farcir i no es decoren un cop fetes. Per altre part els muffins i els cupcakes, originaris d'Anglaterra , estan el·laborats tots dos amb mantega, els muffins no es farceixen ni es decoren mai i els cupcakes poden farcir-se i es decoren sempre un cop cuits.

Tornant a les magdalenes, són originàries de la regió francesa de la Lorena i sembla van néixer cap al segle XVII. Originàriament tenien forma de petxina allargada i es diu que se les coneix amb aquest nom en honor a una cuinera anomenada Madaleine. Sempre han estat un dolços amb múltiples possibilitats de sabors, però també existeixen salades que les podem fer servir ja sigui per un sopar informal o com a pica-pica. Avui us proposo dos tipus de magdalenes salades, de truita de patates i de bacó amb formatge,  però si feu servir la base podeu fer-les de qualsevol cosa que us passi pel cap.

La desestructuració de la truita de patates sabeu que ha estat una de les aportació més famoses de Ferran Adrià. No és el mateix, ja que les magdalenes de truita de patates no són un altre cosa que una truita quallada al forn, però aporta una textura molt interessant. La primera part de la elaboració és la d'una truita de patates com qualsevol per a dues persones. Un cop fetes les patates les barregem amb l'ou, separem una tercera part, aproximadament, de la barreja, li afegim 1/2 sobre de llevat en pols i una cullerada de farina i el triturem amb la batedora elèctrica. Ajuntem novament les dues parts, remenat be i ja podem omplir les càpsules (unes 6 depenent de la mida) per anar al forn.

L'altre tipus, parteix d'una massa base que podeu fer servir per a qualsevol tipus de magdalena salada: 150 gr de farina, 2 ous, 75 ml de llet, 50 ml d'oli d'oliva, 1/2 sobre de llevat en pols i un polsim de sal. En aquesta ocasió les vaig posar cansalada fumada tallada a dauets petits , uns 50 gr i passada poc temps per una paella i formatge parmesà ratllat també uns 50 gr. Barregem en primer lloc els elements líquids i afegim posteriorment la farina, el llevat, la cansalada i el formatge. Ara ja podem omplir també unes 6 càpsules per anar al forn.

El forn el preescalfem a 180 graus i introduïm les magdalenes, un cop assolida la temperatura, mantenint-les uns 25 minuts al seu interior o fins que punxem alguna i surti net l'escuradents. Les deixem refredar i ja podem muntar el plat, que en aquesta ocasió el vaig completar amb unes talls de pernil ibèric i unes torradetes de pa amb oli i sal. Un cava rosat fet amb pinot noir o amb un trepat, per fer país, acompanya perfectament aquest plat.


Ingredients: Per les magdalenes de truita: patates, ceba, all, ous, oli d'oliva, sal, farina i llevat. Per les de cansalada: cansalada fumada, parmesà, farina, llevat, ous, oli d'oliva , llet i sal


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada