La botifarra negra o "morcillas", és un embotit elaborat amb sang al que afegeixen altres components del porc i que aromatitzen amb especies, ceba o arròs. És un producte melós i que el podem cuinar de diverses maneres: al forn , a la brasa, fregit, etc. Avui el sofistiquem una mica al envolcallar-los d'una pasta filo.
És una recepta senzilla que tant pot fer-se servir per un sopar lleuger com per a un pica pica o uns entrants.
La pasta o massa filo (de phyllo, fulla en grec) la podem trobar en qualsevol supermercat o botiga d'alimentació i ha de guardar-se hermèticament tancada i refrigerada. Prové probablement de Grècia o Turquia i és una massa molt prima quasi transparent, elaborada amb farina aigua i oli, extremadament delicada, que no la podem deixar gaire estona fora de la nevera ja que es resseca ràpidament. Habitualment s'utilitzen varies capes superposades per tal de aconseguir una textura de milfulles.
Per elaborar el plat, en una paella saltem lleugerament els alls tendrers i immediatament afegim la botifarra negra a la que haurem tret la pell per poder fer una pasta. És important no posar gaire oli per saltar el alls, ja que la botifarra és molt greixosa. Hi donem uns tombs i deixem refredar la pasta.
Preparem la pasta filo, per fer el farcellets, superposant dos o tres fulles de massa pintant cadascuna de elles amb una mica d'oli. Hi posem una cullerada de pasta de botifarra i tanquem els saquets amb cibulet o una tira de porro prèviament escaldada. Els posem al forn a 180º i en uns 5 minuts ja hauran agafat color i la seva textura serà cruixent.
Llest per servir. Degut al alt contingut de greix, el maridatge perfecte per a mi és amb un syrah o una garnatxa de DOC Priorat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada