Sovint a la nit ens be de gust menjar un plat lleuger però que aporti els nutrients que no hem pogut incorporar durant el dia de frenètica feina. Una combinació de vitamines i fibra de les verdures, els hidrats de carboni de la massa de coca, les proteïnes lleugeres d'algun peix i els greixos poliinsaturats del oli d'oliva poden ser una combinació interessant.
Les coques i la coca de recapte en particular, són uns plats antiquíssims que tenen origen en l'aprofitament dels productes de temporada. Al nostre país les comarques de Lleida i Tarragona es reparteixen l'origen de les coques i no seré jo qui vulgui dirimir tal competència. No més apunto que les del Baix Camp són excel·lents: primes, poc olioses i molt aromàtiques. Sigui com sigui, la meva, aporta la lleugeresa de les gambes com a font proteica i una massa poc untuosa que s'assembla més a una pizza.
La massa la preparo inicialment amb farina, llevat fresc, aigua un rajolinet d'oli i un pessic de sucre. No incorporo la sal per tal de donar més vitalitat als llevats.Treballo la massa amb les mans fins que esdevé elàstica i no s'enganxa a les mans. Us diré que sovint faig servir un robot gran que tinc per a picar i que incorpora unes hèlixs de plàstic que són una meravella. És suficient amb una hora deixar reposar la massa perquè dobli el seu volum si el llevat és fresc i no l`hem maltractat amb la sal.
Mentre reposa la massa, precuino les verdures al microones uns 4 minuts ja que al fer la coca al forn al poso molt fort i no dona temps de coure-les. Gairebé sempre faig servir pebrot verd, ceba, pastanagues i porro, tot finament tallat a juliana. Les gambes poden ser congelades ja pelades i crues. Però de qualitat i també les faig un minutet al microones per que deixin una mica l'agua i no estovin després la coca. Ara només cal tallar uns tomàquets madurs sense pell a rodanxes primes que serviran de llit de les verdures.
En el moment d'estendre la massa es quan l'hi incorporo la sal. La deixo primeta, amb unes vores una mica més gruixudes. Cobreixo la coca amb les rodanxes de tomàquet, els salo un xic i els espolso amb orenga. Vaig posant damunt el porro, la ceba, el pebrot, les pastanagues i les gambes per aquest ordre Finalment rego lleugerament amb un fil d'oli verge i al forn que el tinc preescalfat a temperatura alta (el meu em dona 275 º).
Cal parar taula que en uns 15 minuts estarà feta. Si pot ser amb alguna espelmeta millor i una copa de cava brut nature ja que aquest plat, no sé perquè, predisposa a una velada, diguem, profitosa.
Ingredients
Per la massa per a dos que no vulguin engreixar-se: 150 gr de farina, mig got d'aigua, 15 grams de llevat fresc, un rajolinet d'oli, sucre i sal
Ceba, pebrot, pastanagues, porro, tomàquet, gambes. sal. oli i orenga
Despres de la truita, avui provo aquesta recepta! Molt útilmla pàgina, gracies!!
ResponEliminaQue sigui del teu gust. És molt fàcil i resultona.
Elimina