Les mandonguilles és un plat estès per tot el món que ja preparaven els romans i que els àrabs van encarregar-se de la seva difusió. Les més conegudes són les elaborades amb carn picada, ou, pa ratllat i diversos ingredients, amb forma de bola més o menys gran i cuinades amb diferents salses. Les que us proposo avui, és una elaboració típicament menorquina a la que li he fet alguna variació que modifica la seva textura. Per a la salsa, he mantingut la típica de les mandonguilles amb pèsols.
Necessitarem calamars frescos i potes de pop ja cuit que el podeu adquirir en diversos establiments i que són de molt bona qualitat. La recepta original la podem trobar de pop o de calamar per separat o en algun cas de les dues viandes com jo la preparat i elaboren les mandonguilles amb ou, pa ratllat all i julivert. La meva variació consisteix en substituir l'all cru per un sofregit de ceba, all i tomàquet i el julivert per alfàbrega fresca.
Picarem un calamar cru de mida mitjana d'uns 300 gr i dues potes de pop cuit fent servir una picadora. Teniu la precaució de no deixar-lo molt picat. Que es vegin bocins petits. Li afegim un ou sencer, el sofregit de ceba, sal, alfàbrega picada, la quantitat de pa ratllat suficient per donar una bona consistència a les mandonguilles i barregem bé amb les mans. Deixem reposar la massa mitja hora a la nevera.
Mentre reposa la massa podem preparar la salsa amb un sofregit de ceba, all, tomàquet tallat a daus petits, una mica de bitxo si us agrada, vi blanc i brou de verdures. Deixem reduir durant una estona. Formem les mandonguilles i les passem per farina. Per aquestes proporcions en sortiran unes 18-20 boletes. Les daurem amb oli ben calent, tenint molta cura al manipular-les per evitar que es trenquin i les passem a la cassola de la salsa juntament amb els pèsols deixant-ho coure fins que aquests estiguin fets. 5-8 minuts. Plat finalitzat. Es pot acompanyar d'un vi negre amb no molt de cos com un cabernet franc DO Penedès.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada